SFS jubilerar - det var så här det började

Vi lyfter på kepsen för SFS. 
I höst fyller vår förening 20 år. Eller? 
En titt i de historiska dokumenten visar att SFS egentligen blir 21 år i år, 2003. Men att däremot SFS-Bolletinen fyller 20. 
All vår början bliver svår, heter det. Och det stämmer i högsta grad in på SFS. För hur var det egentligen det började? 
Jo, så här: 
Ett gäng tipsskribenter, Expressens Stieg-Olof Cronlöf, Aftonbladets Sture Hollstrand samt undertecknad, som då arbetade som sportreporter på Expressen, brottades ett par dar i veckan med allehanda fotbollsstatistik. Det här var på tidigt 80-tal då det framför allt handlade om det gamla hederliga stryktipset. Internet var inte uppfunnet. Vi fick jaga siffror själva, men vi bombarderades också med statistik från både klubbar, organisationer och förbund. Supportertidningar från engelska klubbar dök flitigt upp på redaktionen samt hemma hos redaktör "Stickan" Cronlöf, som var en hejare på att få fram allsköns statistik. I en engelsk publikation fick han vetskap om att England hade en organisation för fotbollsstatistiker. Samma var förhållandet i dåvarande Västtyskland. Stickan blev imponerad och visade upp några gigantiska siffermagasin för oss övriga tipsskribenter. Samt för flera av sina kollegor på Expressens Sportredaktion.

Utländska fotbollstidningar gav idén till SFS 
"Varför inte starta en svensk motsvarighet till organisationerna i England och Tyskland", undrade Stickan. Han testade idén på sina Expressen-kollegor och på flera s k "tipsorakel" runt om i landet, bl a Sture Hollstrand, Aftonbladet, Gunnar Bengtsson i Skåne, Hans-Christer Sjöberg på Sveriges Radio, expert på engelsk fotboll och Roger Juhlin på Vestmanlands Läns Tidning. De flesta av oss tillfrågade tyckte att Stickan skulle arbeta vidare på den här idén. Och sen presentera ett förslag för oss intresserade. Som den arbetsmyra Stieg-Olof Cronlöf var satte han igång direkt. Detta var på våren 1982. 
Men Stickan var också en försiktig general. Han tog självklart kontakt med Svenska Fotbollförbundet och dess presschef Sten Stabben Ahlner, tillika legendarisk hammarbyledare. Stickan ville gå den officiella vägen. 
Stabben, då redaktör för Fotboll-Boken, nappade på idén. Liksom Stabbens statistikmedarbetare Alf Frantz i Växjö. Men Stabben tyckte också att Stickan borde testa idén på Rudolf R:et Eklöw, legendarisk sportchef på Dagens Nyheter och redaktör för Fotboll-Boken 1932-71. Sagt och gjort. Stickan skrev ett vänligt brev till R:et, presenterade idén, medsände prov på statistikuppgifter och berättade att medlemskapet skulle kosta 60 kronor. Då skrev vi hösten 1982. Svar från R:et dröjde.
Under tiden fortskred planerna. Stickan fick i uppdrag av oss blivande medlemmar att registrera en förening vid namn "Sveriges Fotbolls Statistiker" (SFS).

Vår första styrelse 
Men för att kunna registrera en förening krävdes det en styrelse. Vi var ju ännu inte en förening på riktigt och hade alltså inte haft något årsmöte. Frågan löstes så att 24 intresserade samt sex "osäkra kort" fick rösta fram en interimsstyrelse. Sekreterarposten var inget problem. Den erbjöd sig Stickan själv att ta hand om. Omröstningen utföll så här (alla röstade inte): 
Till ordförande valdes: Claes-G Bengtsson, Stockholm Sekreterare: Stieg-Olof Cronlöf, Sala Kassör: Anne-Marie Cronlöf, Sala Suppleanter blev: Sture Hollstrand, Norrtälje, Jan-Olof Rydén, Linköping och Per Persson, Borlänge. 
Då både sekreteraren och kassören, det gifta paret Cronlöf, bodde i Sala beslöts det att föreningen skulle ha sin postadress i Sala och därmed alltså registreras av Länsstyrelsen i Västmanland. Den 29 september 1982 kom ansökan in till Länsstyrelsen och den 22 oktober 1982 blev SFS registrerad och godkänd som förening. Vi fick organisationsnummer 879500 4269 och registreringsbeviset var undertecknat av en dam vid namn Anita Eriksson. Nu var vi en förening på riktigt. Och nu sattes ett intensivt arbete igång på att sprida vetskap om vår existens och att värva medlemmar. SFS beslöt att ge ut en tidning vid namn SFS-Bolletinen och meddelade detta till Kgl. Patent- och Registreringsverket

Premiärnummer utkom 1983 
Det fösta numret av tidningen var tänkt att komma ut redan i slutet av 1982. Men så blev det inte. Stieg-Olof Cronlöf, som självfallet också åtog sig jobbet som redaktör, hann helt enkelt inte med. Ett heltidsjobb på Sala International, ett halvtidsjobb på Expressen samt allt pappersarbete med SFS gjorde att redaktör Cronlöf måste skjuta fram utgivandet av premiärnumret till våren 1983. Däremot hann redaktör H-C Sjöberg konstruera en julfrågetävling 1982. Men frågorna var så svåra att det inte blev någon vinnare! När den första SFS-Bolletinen kom ut i maj 1983 var vi 43 medlemmar. Samt tre hedersmedlemmar: Bo Hansson, TV-Sporten, Eric Persson, Malmö FF samt Rudolf "R:et" Eklöw, Dagens Nyheter. 
I nummer 1/83 medverkade R:et Eklöw med en artikel om "Sveriges första serietabell i fotboll", Alf Frantz och Hans-Christer Sjöberg med allsvensk statistik, Jan-Olof Rydén, mästare på maratontabeller, engelsmannen Frank Tivey, Expressens Helge Lindberg, som presenterade alla vår landslagsmän genom tiderna klubb för klubb samt Stieg-Olof Cronlöf och undertecknad.

Tufft svar från R:et 
Hur R:et blev invald får avsluta denna begynnelseexposé över SFS. Som nämnts ovan fick R:et hösten 1982 ett informationsblad från SFS. En information som för övrigt sändes ut till flera, som vi trodde skulle vara intresserade av att bli medlemmar. I ett brev daterat den 20 januari 1983 fick vi svar från redaktör R:et Eklöw. Ett typiskt svar från den färgstarke sportskrivaren. Här ett kort utdrag: 
"Så vitt jag förstår, eftersom ni är så unga att ni inte erfarit något om de första 50 åren i förbundet, måste ni alltså planka av och låna i gamla skrifter"..."Förlåt att jag häpnar , när ni dessutom vill att jag skall betala 60 kronor om året för att ni snor mina gamla uppgifter och artiklar. Hoppas ni ångar och bättrar er". Men sen kom också en slutkläm: "Facit: Jag gratulerar er till starten. Men var litet försiktiga med de uppgifter ni återger. Av andra författare. Hej och hälsningar, R:et Eklöw". R:et kunde verka vrång och var ofta bitsk i spalterna. Men han hade en härlig humor och hade ett oerhört stort hjärta för fotboll (och ishockey). Vad R:et hakade upp sig på var att delar av det material vi översänt till honom var hämtat ur gamla årgångar av Fotboll-Bolken. Men det fanns ingen källanvisning. Dessutom fanns det en copyright-stämpel på vårt utskick. Självklart en stor tabbe - tablå! Ett styrelsemöte per telefon i den nya föreningen ordnades i all hast. R:et erbjöds att bli hedersmedlem. Vilket han accepterade. R:et kom sen att medverka med flera intressanta artiklar i Bolletinen. 
När det var dags för nummer 2 av Bolletinen vid midsommartid 1983 hade medlemsantalet ökat till 69. Dessutom hade tre nya hedersmedlemmar invalts - Georg Åby Ericson, förbundskapten 1971-79, Mr Öster, Stig Svensson samt Expressens tecknare Åke Skiöld, som under 19 år levererade teckningar till Bolletinens omslag. Ja, så gick det till när SFS blev till. 

Claes-G Bengtsson, ordförande
inför SFS-jubileumsmöte på Råsunda den 16 oktober 2003

Denna sida är senast uppdaterad 2011-08-23