Artiklar

2022-05-30

100 år sedan Sverige mötte Polen på Stadion den 28 maj 1922

100-årsjubileet av Polens herrlandslag i landslagets första seger efter kriget, som ägde rum 1922 i Stockholm. Firandet skedde den 27 maj kl 11.00 på Gymnastik- och idrottshögskolans (GIH) aula i Stockholm. Dagen arrangerades av Polska Institutet Stockholm, läs mer!

Den 28 maj 1922 mötte Sverige Polen i en landskamp på Stadion. Det var inte Polens första landskamp, landet hade tidigare mött Ungern utan att göra mål och förlorat sina första 2 matcher. I sin 3:e landskamp mot Sverige gjorde man sitt första mål och vann matchen med 2-1, inför 16.142 åskådare. Resan till Stockholm tog 75 timmar, tåg till Warszawa och sen Berlin och sen båt till Malmö och vidare tåg till Stockholm. Laget kom fram till Stockholm dagen innan matchen. Dom polska spelarna imponerades av alla bilar och cyklar som dom såg på gatorna. Efter 20 min fick Polen straff som Józef Klotz, sköt i mål, därmed hade Polen gjort sitt första landslagsmål. I andra halvlek reducerade Sverige efter mål av Helmer Svedberg. I 76:e minuten gjorde sen Polen segermålet och fick därmed sin första landskampsseger.

En bild från matchen på Stadion, svenskarna i mörka tröjor polackerna i ljusa tröjor

Polens första landslag som huvudsakligen bestod av spelare från Krakow
Anders Johrén från SFS berättade om dom första åren av svensk fotboll.
Putte Kock var med i svenska landslaget som mötte Polen.
Anders önskade till slut Polen lycka till inför höstens VM i Qatar.
En representant för Polens Fotbollförbund berättar om relationerna mellan svensk och polsk fotboll genom åren.
En överblick av GIH-aulan
Efter föredragen fick vi en rundvandring och presentation av Stadion som Lars Wahlström höll i.
Laguppställningarna och domaren, 6 st spelare från AIK och 3 från DIF endast en som inte kom från Stockholm utan Göteborg