Svenska Cupen

[Tillbaka till översikten]
Hoppa direkt till resp. avsnitt för mer information om...
[Inledning] [Hemkommun]
[Innehåll] [Olika listningar] [Matcher som saknas]
[Divisionstillhörighet] [Seriebeteckning] [Kompletteringar och fel]

SFS presenterar här samtliga matcher som spelats i Svenska cupen genom tiderna. Observera att filen är ganska stor, och om Du är uppkopplad med ett modem kan det ta ganska lång tid innan filen är laddad.

För att Du skall kunna titta på sidorna krävs det att Din webbläsare kan hantera Java och JavaScript. För allt arbete med programmering av den applet som används, riktas ett stort tack till Gunno Törnberg. 

Eftersom det är ganska många matcher som redovisas under denna länk är det viktigt att Du som är uppkopplad via modem tänker Dig för innan Du klickar på denna länk. Med ett telefonmodem som läser data med 7-8 kB/sek kommer det att ta upp mot en minut att ladda entrésidan. När Du väl laddat sidan går det däremot relativt snabbt att växla mellan de olika menyer som finns tillgängliga. Titta på filen med matcherna.

Innehåll i filerna
Vad är det då som redovisas om Svenska cupen?
Först och främst redovisas naturligtvis vilka lag som mött varandra och hur det gick i matchen. Vidare finns det information om vilken omgång som matchen tillhör och vilken division som resp. lag tillhörde den aktuella säsongen. 

Vidare visas - när det är känt - matchdatum, spelort, publiksiffra och domare. 

Divisionstillhörighet
I redovisningen ingår det uppgifter om vilken division som resp. lag tillhörde resp. säsong. Eftersom Svenska cupen och seriespelet inte alltid gått över samma terminer innebär det att ett lag kan byta serienivå under pågående cupturnering. Detta har det inte varit möjligt att ta hänsyn till i denna redovisning. Ett lag redovisas med samma divisionsbeteckning i samtliga matcher de deltagit i under en och samma cupturnering. För att det skall vara enhetligt när serietillhörighet fastställts för de deltagande cuplagen är det alltid den serienivå som de tillhörde under våren som cupturneringen startade som redovisas. Oftast är det under tidig vår som cupturneringarna startats, men det finns undantag. Under de första åren var det under högsommaren som de första cupomgångarna spelades och ibland har det varit först under hösten som cuppremiären ägt rum. För den första cupturneringen 1941 innebär detta som exempel att det är serietillhörigheten säsongen 1940/41 som anges.

Seriebeteckningar
Seriebeteckningar som används: (A) för allsvenskan, (I) för Superettan/ division I fr.o.m 1987 och division II t.o.m. 1986, (I½) för nya division I fr.o.m. 2006,  (II) för nya division II fr.o.m. 1987, (III) för division III, (III½) för de norrländska division III-serierna t.o.m. 1953, (III¾) för de nordsvenska serierna 1947-48, (IV) för division IV, samt (WC) "Wild Card" för de föreningar som tillhört serier längre ned i seriesystemet vid framträdande i Svenska cupen. Det senare gäller även lag i division V och nedåt som kvalificerat sig för spel på annat sätt än genom "wild card".

Hemkommun och distrikt
För varje lag redovisas från vilken kommun som laget kommer. Det är nuvarande kommunindelning med 290 kommuner som använts vid denna uppdelning. Dessutom finns distriktstillhörighet angivet. Observera att en del lag bytt distrikt, det gäller exempelvis mellan Göteborg, Västergötland och Bohuslän eller mellan Småland och Östergötland resp. Småland och Halland eller Ångermanland och Jämtland/Härjedalen. Målsättningen är att det distrikt som laget tillhörde senast när de spelade i Svenska cupen skall anges, genom förbiseende kan det dock i något fall vara möjligt att det är nu aktuellt distrikt som redovisas. 
Emellanåt förekommer det att olika lag slås samman eller att namnbyte görs av andra skäl. Via denna länk kommer Du till en översikt hur detta hanteras i filen om Svenska cupen.

Olika listningar och summeringar
Det finns en mängd olika listningar som det via entrésidan är möjligt att nå. Du kan få en överblick resp. säsong, Du kan lista alla matcher som valfritt lag spelat i Svenska cupen. Det finns uppgifter om antal finalsegrar och finalförluster för resp. lag, listningar av de längsta sviterna av segrar, matcher utan förlust, utan seger och förlust. De största segrarna, de målrikaste matcherna och matcher med de högsta publiksiffrorna genom tiderna finns listade. Dessutom finns det en redovisning av de största cupskrällarna genom tiderna.
Om Du listar vilka matcher ett lag spelat finns det även summerat hur det gått för aktuellt lag mot lag från olika serienivåer. Uppgift om hemkommun och distrikt finns för aktuellt lag och vid summering av hur det gått mot resp. motståndare genom tiderna redovisas även från vilket distrikt som motståndaren kommer.

Saknade matcher
Kompletta resultatuppgifter för fem matcher i Svenska cupen 1984/85.

Oklarhet om matchresultat gäller för följande matcher i den 2:a kvalomgången Kiruna FF-Ohtanajärvi IK, Vidsels IK-Sorsele IF, Hägerstens SK-Täby IS, Österhaninge IF-Stockholmspolisens IF och Ulriksdals SK-IF Olympia/Hökarna. Lag i kursiv still gick vidare, men om det var avancemang genom w.o. eller hur matchen slutade är som sagt oklart för SFS för tillfället.

Källor, kompletteringar och fel
Allt material är sammanställt av Jimmy Lindahl. 
De främsta källorna är årsböcker som Strömbergs Årets Fotboll, Brunnhages Fotboll och SFS-Bolletinen. Kompletterande och korrigerande uppgifter har hämtats från dagstidningarna. Det förekommer tyvärr en hel del fel i årsböckerna. Det gäller både felaktiga matchresultat och matcher som helt enkelt saknas i redovisningen. Flera av dessa fel har lokaliserats vid tidningsstudier, med det finns säkert fler som ännu inte uppmärksammats. Hittar Du någon uppgift som inte stämmer eller om Du har kompletterande uppgifter om matchdatum, resultat i straffsparksavgörande, domare eller antal åskådare är Du välkommen att höra av Dig till SFS. 
Gärna på e-postadressen jimmy@bolletinen.se

SFS vill även passa på att rikta ett stort tack till Er som kommit med kompletterande information sedan cupmatcherna började presenteras på denna webbplats.

Denna sida är senast uppdaterad 2011-11-08